Τηλ.: 27520 59450

Δημοφιλείς Προορισμοί στην Πελοπόννησο

ΜΕΡΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚEΦΘΕΙΤΕ


Το Τολό είναι υπέροχη τοποθεσία για να χρησιμοποιήσετε σαν βάση για μικρές και μεγάλες εκδρομές, ειδικά τους μήνες που έχει λιγότερο κόσμο και λιγότερη ζέστη. Όντως η Πελοπόννησος έχει κάτι για όλους, υπάρχουν τόσα μέρη ιστορικού ενδιαφέροντος, σημεία φυσικής ομορφιάς, κόλποι και βουνά.


Το Τολό βρίσκεται στην ανατολική Πελοπόννησο η οποία χωρίζεται από την ηπειρωτική Ελλάδα με την διώρυγα της Κορίνθου. Η χερσόνησος, σαν νησί, περιτριγυρίζεται από θάλασσα και σε όλο το μήκος των ακτών της βρίσκονται μικροί γραφικοί κόλποι και παραλίες. Σε αντίθεση το κέντρο της Πελοποννήσου διασχίζουν οροσειρές που καλύπτονται με χιόνια τους χειμερινούς μήνες. Τα βουνά Ταΰγετος και Παρνασσός διαθέτουν δικά τους μικροκλίματα με μοναδική χλωρίδα & πανίδα. Γενικότερα η φύση της Πελοποννήσου διαφέρει από άκρη σε άκρη.


Σε κάθε γωνιά υπάρχει κάποιο ιστορικό μνημείο, ένας αρχαιολογικός χώρος, ένας αρχαίος ναός ή ένα μουσείο. Η Πελοπόννησος έπαιζε σημαντικό ρόλο σε κάθε πόλεμο της χώρας ακόμα και οι αρχαίοι προτιμούσαν την Πελοπόννησο για πολλά από τα μνημεία και τους χώρους λατρείας τους, δημιουργώντας μια πλούσια ποικιλία αξιοθέατων. Δείτε τις παρακάτω προτάσεις για μία ιδέα του τι μπορείτε να δείτε στην Πελοπόνησσο. Σημειώστε ότι μόλις λίγα λεπτά από το Meraki βρίσκεται η Αρχαία Ασίνη από όπου απέπλευσαν πλοία προς την Τροία.

Αρχαία Ασίνη

Η Αρχαία Ασίνη (ή Ασίνη) στην οποία αναφέρεται ο Όμηρος στην Ιλιάδα ως ένα λιμάνι από όπου απέπλευσαν πλοία για την Τροία, έχει πλούσια ιστορία που φτάνει πίσω στην 3η χιλιετία π.Χ. Επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται μόλις λίγα λεπτά από το Meraki και μάθετε για την ιστορία της Αρχαίας Ασίνης από την νέα διαδραστική έκθεση. Η τοποθεσία την αρχαίας πόλης πάνω στο ακρωτήρι προσφέρει απίστευτη θέα του Κόλπου του Τολού και της παραλίας "Πλάκα" στο Δρέπανο.

Άργος

Η πόλη του Άργους είναι η περισσότερο συνεχόμενα κατοικημένη πόλη στην Ευρώπη με ιστορία που ξεκινά πριν 7000 χρόνια. Ο πρώτος οικισμός περίπου 5000 ατόμων βρισκόταν στους πρόποδες του λόφου Ασπίς και υπάρχουν ευρήματα που δείχνουν την συνεχή κατοίκηση της περιοχής από τότε. Η αρχαία αγορά, το αρχαίο θέατρο και το κάστρο Λάρισσα είναι λίγα από τα αξιοθέατα που μπορείτε να δείτε και μην ξεχάσετε το Βυζαντινό Μουσείο που στεγάζεται στους στρατώνες του Καποδίστρια.

Ναύπλιο

Το Ναύπλιο είναι σίγουρα μια από τις πιο όμορφες πόλεις στην Ελλάδα, τα γραφικά στενά της Παλιάς Πόλης και τα Ενετικά μπαλκόνια αλλά και το γεγονός ότι ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της απελευθερωμένης Ελλάδας μετά την Επανάσταση του 1821 είναι λίγοι από του λόγους που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η πόλη του Ναυπλίου έχει βρεθεί πολλές φορές υπό κατοχή, μία φορά από τους Οθωμανούς Τούρκους και και δύο φορές από την Ενετική Αυτοκρατορία με αποτέλεσμα μια πόλη γεμάτη ιστορία και μια απίστευτη ποικιλία από αρχιτεκτονικά στυλ.

Εκτός από την Παλιά Πόλη και την αρχιτεκτονική της το Ναύπλιο έχει τρία κάστρα, το κάστρο Παλαμήδι, το αρχαίο κάστρο της Ακροναυπλίας και το Μπούρτζι, οχυρό που βρίσκεται στην μέση του λιμανιού. Επίσης η πόλη προσφέρει μια ποικιλία από μουσεία όπως το Λαογραφικό μουσείο, το Πολεμικό μουσείο, το Αρχαιολογικό μουσείο, το μουσείο Κομπολογιού και το μουσείο Ούζου.

Το καλοκαίρι υπάρχει κρουαζιέρα που φεύγει από το Τολό μια φορά την εβδομάδα και σταματά στο λιμάνι του Ναυπλίου δίνοντάς σας την ευκαιρία περάσετε ένα απόγευμα στην πόλη και να επιστρέψετε αργότερα.

Αρχαία Τίρυνθα

Η αρχαία Τιρυνθα είναι μια πόλη που ανήκει στην Μυκηναϊκή εποχή, κατοικείται από τους προϊστορικούς χρόνους και είναι διάσημη για τα Κυκλώπεια τείχη, την ακρόπολη αλλά και το προχωριμένο σύστημα ύδρευσης/αποχέτευσής της. Τα τείχη που λέγεται ότι χτίστηκαν από Κύκλωπες (εξού και το όνομα Κυκλώπεια) στα οποία αναφέρεται και ο Όμηρος έχουν πάχος 8 μέτρα και ύψος 13 μέτρα. Ο χώρος της αρχαίας Τϊρυνθας προστατεύεται από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η Τίρυνθα βρίσκεται λίγα λεπτά από το Ναύπλιο με αυτοκίνητο. Η θέα από την αρχαία πόλη πάνω στον λόφο είναι απίστευτη.

Πυραμίδα Ελληνικού

Υπάρχει πλήθος από πυραμιδικά κτίσματα διάσπαρτα στην Αργολίδα. Το πιο διάσημο είναι η Πυραμίδα του Ελληνικού. Όσων αφορά την χρήση της ο Παυσανίας κάνει λόγο για κάποιου είδους τάφο ενώ άλλες απόψεις λένε πως χρησιμοποιούνταν σαν φρυκτωρία, ένα είδος πύργου για σήματα καπνού. Η αρχική εκτίμηση για την χρονολογία της την βάζει στον 4ο αιώνα π.Χ. αλλά αρχαιολόγοι χρησιμοποιώντας νεότερες μεθόδους λένε πως η κατασκευή της συνάδει χρονικά με αυτή των πυραμίδων της Αιγύπτου.

Αρχαία Κόρινθος

Η αρχαία Κόρινθος ήταν μια από τις πλουσιότερες και ισχυρότερες πόλεις της αρχαίας Ελλάδας αφού είχε τον έλεγχο για την πρόσβαση από και προς την Πελοπόννησο. Υπάρχουν ενδείξεις πως κατοικούνται από το 6500 π.Χ. και είχε πληθυσμό 90,000 το 400 π.Χ. Η πόλη καταστράφηκε από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 146 π.Χ. και ανοικοδομήθηκε περίπου εκατό χρόνια μετά το 44 π.Χ.

Για τους Χριστιανούς η Κόρινθος είναι γνωστή για τις επιστολές του απόστολου Παύλου από την Καινή Διαθήκη, την Προς Κορινθίους Ά και την Προς Κορινθίους Β΄. Η Κόρινθος αναφέρεται στις Πράξεις των Αποστόλων σαν μέρος των ταξιδιών του Απόστολου Παύλου και στην Περιήγηση της Ελλάδας του Παυσανία.

Διώρυγα της Κορίνθου

Η διώρυγα της Κορίνθου είναι το κανάλι που ενώνει τον Κορινθιακό και τον Σαρωνικό κόλπο στο Αιγαίο Πέλαγος, κόβωντας τον στενό Ισθμό της Κορίνθου κάνοντας αμφισβητήσιμα την Πελοπόννησο νησί. Η ιδέα ξεκίνησε τον 7ο αιώνα π.Χ. και ενώ έγιναν σποραδικές απόπειρες κατά την διάρκεια της ιστορίας η κατασκευή ξεκίνησε το 1881 και ολοκληρώθηκε το 1893. Αυτό σήμαινε πως τα πλοία θα μπορούσαν να περνούν από το κανάλι αντί για να κάνουν τον γύρω της Πελοποννήσου ή όπως έκαναν στην αρχαιότητα να τραβούν τα πλοία μέχρι την άλλη μεριά μέσω του δίολκου.

Σήμερα γίνεται να περάσετε από το κανάλι σαν αξιοθέατο.

Δίδυμα (Δίδυμοι Κρατήρες)

Οι δύο κρατήρες γνωστοί ως "Δίδυμα" που απέχουν περίπου μισή ώρα από το Τολό, είναι τεράστιες κυκλικές σπηλιές που είναι ορατές από μεγάλη απόσταση. Η μία βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού και λέγεται "Μεγάλη Σπηλιά" και η άλλη βρίσκεται στην πεδιάδα και ονομάζεται "Μικρή Σπηλιά". Δημιουργήθηκαν από υπόγεια ρεύματα νερού και είναι τόσο παλιές που υπάρχουν στοιχεία ότι προϊστορικοί άνθρωποι κατεύφεγαν εδώ για να προστατευτούν.

Ένας χώρος καταπληκτικός για όσους ενδιαφέρουν τα γεωλογικά φαινόμενα.

Χωριά της Αρκαδίας

Μέρος της κεντρικής Πελοποννήσου, η Αρκαδία είναι μια ορεινή περιοχή με πολλά άγνωστα χωριά κρυμμένα ανάμεσα στους λόφους και τα βουνά. Μερικά μοιάζουν σαν να μην τα έχει αγγίξει, με λίγους κατοίκους και παλιές παραδόσεις.

Τα αρκαδικά χωριά έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην διάρκεια της Επενάστασης του 1821.

Τα χωριά έχουν γίνει προορισμός για την φυσική τους ομορφιά και την απόσταση από τον μοντέρνο τρόπο ζωής.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Η αρχαία Επίδαυρος είναι παγκοσμίως γνωστή για το απίστευτα καλά διατηρημένο αρχαίο θέατρο το οποίο χρησιμοποιούνταν και συνεχίζει να χρησιμοποιείται για θεατρικά έργα και συναυλίες. Ένας λιγότερο γνωστός χώρος της Επιδαύρου που αξίζει μια επίσκεψη είναι ο ναός του Ασκληπιού, θεού της ιατρικής και της θεραπείας. Επίσης επισκεφθείτε το μουσείο που στεγάζει πολλά αρχαιολογικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Καλάβρυτα

Tα Καλάβρυτα βρίσκονται στην βορειοδυτική Πελοπόννησο και είναι μια πόλη γεμάτη ιστορία. Έπαξαν σημαντικό ρόλο στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας με το μοναστήρι της Αγίας Λαύβρας να σηκώνει την σημαία της επανάστασης και να σημάνει την αρχή του πολέμου. Τα Καλάβρυτα και η γύρω περιοχή προσφέρουν πολλά αξιοθέατα και μνημεία για τους επισκέπτες. Η πόλη είχε καταστραφεί ενώ σήμερα είναι δημοφιλής χειμερινός προορισμός.

Επισκεφθείτε το χιονοδρομικό κέντρο ή κάντε μια βόλτα με τον Οδοντωτό από Καλάβρυτα - Διακοπτό και θαυμάστε την ομορφιά της ελληνικής φύσης όσο το τραίνο διασχίζει τα βουνά.

Κεφαλάρι Ζωοδόχος Πηγή

Παλαιότερα στην ίδια τοποθεσία υπήρχε μια άλλη εκκλησία, που καταστράφηκε στις 28 Μαΐου 1918. Την καταστροφή επέφερε μια έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών που βρισκόταν κοντά στον ναό. Το 1972 έγιναν ανασκαφές στο σπήλαιο, που έφεραν στο φως ευρήματα από την Παλαιολιθική εποχή. Μέσα στην σπηλιά σε βάθος 110 μέτρων βρίσκεται ένα προσκυνητάρι ονομαζόμενο "Γολγοθάς" και κάπου εκεί βρίσκεται ένας βράχος που κρέμεται από την οροφή και σταματά λίγο πάνω από το έδαφος. Οι ντόπιοι ξαναέχτισαν την εκκλησία μετά την καταστροφή της με δωρεές και δικά του χρήματα.

Μονεμβασιά

Η Μονεμβασιά γνωστή και ως "το Γιβραλτάρ της Ελλάδας", βρίσκεται σε μια μικρή χερσόνησο ανατολικά της Πελοποννήσου. Η χερσόνησος ενώνεται με την στεριά μέσω μιας μικρής γέφυρας. Η Μονεμβασιά (μόνη + έμβαση) ήταν ένα ισχυρό μεσαιωνικό οχυρό με ένα σημείο πρόσβασης πράγμα που έκανε εύκολη την άμυνα του. Η παλιά πόλη είναι εκθαμβωτική με τα περισσότερα κτήρια να έχουν αποκατασταθεί.

Αρχαίες Μυκήνες

Οι Μυκήνες βρίσκονται περίπου 20 λεπτά από το Meraki και είναι μια πόλη που χαρακτήρισε μια ολόκληρη εποχή, την Μυκηναϊκή εποχή από το 1600 - 1100 π.Χ. 'Ηταν μια πλούσια πόλη και μεγάλη στρατιωτική δύναμη που κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ελλάδας και της Μικράς Ασίας.

Είναι ένας καταπληκτικός αρχαιολογικός χώρος που αξίζει μια επίσκεψη, μην ξεχάσετε να δείτε την ακρόπολη, τους θολωτούς τάφους, το θησαυροφυλάκιο του Ατρέα (τάφος του Αγαμέμνωνα) και την Πύλη των Λεόντων, την είσοδο της πόλης. Στο παλάτι των Μυκηνών είναι εκεί που ο Ηρακλής έλαβε τους 12 άθλους.

Μυστράς

Ο Μυστράς γνωστός και ως Μυζηθράς είναι μια οχυρωμένη μεσαιωνική πόλη που απέχει περίπου μιάμιση ώρα από το Τολό και βρίσκεται στο όρος Ταΰγετος κοντά στην αρχαία Σπάρτη. Χρησιμοποιήθηκε σαν πρωτεύουσα του Βυζαντινού Δεσποτάτου του Μωριά κατα την διάρκεια του 14ου και 15ου αιώνα. Η περιοχή συνέχισε να κατοικείται και κατά την διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Ενώ ο χώρος έχει εγκαταλειφθεί κάποτε ήταν διάσημος για την οχύρωσή του και για τις πολλές εκκλησίες και τα μοναστήρια που φέρουν απίστευτες βυζαντινές τοιχογραφίες.

Αρχαία Νεμέα

Την αρχαία Νεμέα συνήθως την θυμόμαστε ως το μέρος όπου ο Ηρακλής ολοκλήρωσε έναν από τους 12 άθλους του και σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή για τα "Νέμεα", αγώνες που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια ανάμεσα από τους Ολυμπιακούς αγώνες και σταμάτησαν το 235 π.Χ. Δείτε τον αρχαιολογικό χώρο και το καλά διατηρημένο αρχαίο στάδιο. Τέλος η Νεμέα είναι διάσημη για το υπέροχο κρασί της, γνωστό σε όλο τον κόσμο και πολλά από τα ντόπια οινοποιία προσφέρουν γευσιγνωσία.

Δελφοί

Οι Δελφοί ήταν γνωστοί ως το κέντρο του κόσμου στην αρχαία ελληνική μυθολογία, λέγεται πως ο Δίας ελευθέρωσε δύο αετούς που συναντήθηκαν στους Δελφούς αφού έκαναν τον κύκλο της γης. Η περιοχή έγινε πλούσια, άνθρωποι συγκεντρώνονταν για να επισκεφθούν το μαντείο ενώ το συμβουλεύονταν για όλες τις σημαντικές αποφάσεις στον αρχαίο κλασσικό κόσμο. Ο χώρος βρίσκεται σε υπέροχο σημείο, στους νοτιοδυτικούς πρόποδες του όρους Παρνασσός και βλέποντας την πεδιάδα του Κηφισσού. Ο αρχαιολογικός χώρος προστατεύεται από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αρχαία Ολυμπία

Η αρχαία Ολυμπία είναι παγκοσμίως γνωστή ως ο τόπος γέννησης των Ολυμπιακών αγώνων, που τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια από τον 8ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 4ο αιώνα μ.Χ. Στην αρχαιότητα η Ολυμπία ήταν γνωστή πόλη με πολλούς ναούς, σαν τον Ναό του Δία, τον Ναό της Ήρας και άλλους,

Ο αρχαιολογικός χώρος είναι μεγάλος και καλά διατηρημένος όπως είναι και το στάδιο. Το μουσείο στεγάζει τα ευρήματα από την περιοχή, ανάμεσά τους και το άγαλμα του Ερμή & του μωρού Διόνυσου

Αθήνα

Η Αθήνα, πρωτεύουσα της Ελλάδας κυριαρχούσε στην περιοχή της Αττικής και είναι μια από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου, με την καταγεγραμμένη ιστορία της να ξεπερνά τα 3.400 χρόνια και την παλαιότερη παρουσία ανθρώπων να ξεκινά από την 11η και 7η χιλιετία π.Χ. Η κλασσική Αθήνα ήταν μια ισχυρή πόλη-κράτος και αναπτύχθηκε παράλληλα με την θαλάσσια ανάπτυξη του λιμένα του Πειραιά, που ήταν ξεχωριστή πόλη μέχρι την ένταξή της στην Αθήνα τον 5ο αιώνα π.Χ. Υπάρχουν τόσα να δείτε στην Αθήνα που θα άξιζε να κάνετε μια περιήγηση με ξεναγό, περνώντας από την Ακρόπολη και τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος.

Μουσεία

Η περιοχή της Αργολίδας είναι πλούσια σε ιστορία με αρκετά ιστορικά κτήρια, πολλά από τα οποία στην συνέχεια μετατράπηκαν σε μουσεία που τώρα στεγάζουν εξαιρετικά ευρήματα από την αρχαία αλλά και την μοντέρνα ιστορία. Δείτε μερικές προτάσεις όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο στο Ναύπλιο ή το Βυζαντινό Μουσείο στο Άργος.